• 12 low

Beskrajna revija boja: Tradicionalni turski mramorni papir – Ebru

10. Mart 2017, Collegium Artisticum at 14:00

Na inicijativu Odjela za umjetnost (VACD) IUSa u suradnji s Međunarodnom festivalom Sarajevska zima 2017., organizira se izložba pod nazivom Beskrajna revija boja: Tradicionalni turski mramorni papir – Ebru, umjetnice gospođe Nihal Ture. Kao specijalni gost doputovat će profesor Alparslan Babaoglu iz Istanbula za otvaranje izložbe koja će se održati u Collegium Artisticum 10. ožujka u 14:00 sati. Izložba je organizirana uz pomoć Odjela za umjetnost VACD – IUSa. Dizajn plakata i promo identitet izveo je M. Furkan Hizir, stručnjak u praksi na IUSu. Vizualni identitet, brošure i postav izložbe je zadužena prof. dr. Meliha Teparic, selektor likovnog programa za Festiva. Tehničku podršku za ceremoniju otvaranja osiguravaju profesori i studenti VACDa.

Turski Mramorni papir pretpostavlja se da je nastao u Srednjoj Aziji, koji dolaze u Istanbul putem svile. Najstariji poznati postojeći rad datira iz 15., stoljeća. Mramorni papir je umijeće ukrašavanja papira i tradicionalno se koristi za ukrašavanje knjiga rubova i margina kaligrafskih djela. Ono se izvodi prskanjem ne-kiselim, otpornim na svjetlo prirodnim bojama na vodenu smjesu, s četkom napravljen od konjske dlake. Dobiveni dizajn potom se prenosi na papir koji ne sadrži kiseline, pažljivim postavljanjem na vodu. Postoji nekoliko različitih vrsta turskog mramornog papira, kao što su battal, taraklı, kumlu, gel-git i cvjetni.

Nihal Ture je rođena 1960., godine u Kayseriju. Osnovno, srednje i visoko-školsko obrazovanje stječe u Ankari. Udata je i ima troje djece.

Kao supruga profsora živjela u SAD-u (3 godine), Jordan (2 godine), Oman (7 godina), i Bosne i Hercegovine (3 godine). Nihal Ture je pohađala tehniku iluminacije (tezhip) kod Necati Sancaktutan, Mustafa Čelebi i Saime Čelebi u Istanbulu (2001. – 2005.). Godine 2008., počela je s edukacijom Ebrua – mramorni papir i keramike (Cini) kod Nuray Öyke. U 2011., nastavila je usavršavati Ebru kod Önder Cankurtaran godinu dana.

Od 2012., godine Nihal Ture dodatno usavršava Ebru umjetnosti pod nadzorom Alparslan Babaoglu. Od 2013., ima certifikat kao umjtnica (sanatçı) Ebrua koji dobiva od Ministarstva kulture i turizma. Godine 2014., Alparslan Babaoglu joj izdaje tradicionalnu diplomom kojom se potvrđuje njena virtuoznost u ovoj umjetničkoj oblasti i kojom se ovlaštava da može da djeluje kao professor ove tradicionalne umjetničke discipline. Između 2014. i 2016. godine, a Nihal Ture je prdavala ebru u srednjoj školi ”Huseyin Avni Sozen Anatolu”. Sudjelovala je u nekoliko kolektivnih izložbi.

Alparslan Babaoglu rođen je u Ankari, 1957., godine završio je osnovno i srednje obrazovanje u Ankari i Erzurum. On je dobitnik stipendije od Turske vlade i otišao je u Englesku, gdje je završio studij elektrotehnike 1979., a 1980. godine završio je magisterij. Nakon povratka u Tursku, on je radio kao inženjer. Godine 1984., Babaoglu počeo je učiti Ebru u radionici (Nakışhanesi) u Topkapi palace -muzeju. Godine 1985. upoznao je ebru umjetnika Mustafu Düzgünmana kod kojeg je nastavio svoju edukaciju iz ebrua. Godine 1989. Babaoglu dobio je profesionalnu dozvolu od svoga učitelja. On je imao svoju prvu samostalnu izložbu u Topkapi Museum u 1990. Od tada je imao više samostalnih izložbi, te sudjelovao na brojnim kolektivnim izložbama u Turskoj i inozemstvu. U 2013. godini, Babaoglu je osvojio glavnu nagradu za Kulturu i umjetnost od turskog predsjednik Abdullah Gul u Ankari. Danas Alparslan Babaoglu nastavlja stvaranje Ebru umjetnost u svojoj radionici u Istanbulu.