• NPS

Buka i bijes u NPS

14. Januar 2019, at 18:48

U Narodnom pozorištu Sarajevo danas su direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović i direktor Internacionalnog festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić postigli dogovor o partnerstvu i realizaciji programa 35. Internacionlanog festivala Sarajevska zima pod motom „Buka i Bijes“ koji će biti izveden u Kući na obali.

Direktor NPS-a Bajrović izrazio je zadovoljstvo što se višedecenijska saradnja Narodnog pozorišta Sarajevo i festivala Sarajevska zima uspješno nastavlja.

Direktor festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić je istakao:

“Tridesetpetogdišnja saradanja sa Narodnim pozorištem Sarajevo rezultirala je izvanrednim operskim, dramskim, baletnim i multimedijalnim predstavama i veoma značajnim gostovanjima renomiranih svjetskih umjetnika i pozorišta.

Ovogodišnja Sarajevska zima bit će u znaku kreativne buke i bijesa i prirodno mjesto otvaranja festivala su Trg Susan Sontag i Narodno pozorište Sarajevo.

Iz bogatog programa festivala Sarajevska zima planiranog za februar izdvajamo:

Državni ansambl igara i plesa Mađarske – 7. februara u 20:00 sati, Gala koncert Sarajevske filharmonije sa umjetnicima Oulim orkestra iz Južne Koreje – 9. februara u 20:00 sati i predstava Nacionalnog teatra Brno Vera – 25. februara u 19:30 sati.

U program Sarajevske zime uvrštena su i ostvarenja Narodnog pozorišta Sarajevo: premijera drame Brehtov Kavkavski krug kredom u režiji Paola Magellija – 14. februara u 19:30 sati, balet Okovani Prometej u režiji i koreografiji Belme Čečo Bakrač – 16. februara u 19:30 sati, Rosinijeva opera Seviljski Berberin – 26. februara u 19:30 sati i koprodukcijska predstava Narodnog pozorišta Sarajevo i festivala Sarajevska zima Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama u režiji Admira Glamočaka - 27. februara u 19:30 sati”