• preuzmi
  • The Four Seasons Nihad Hrustanbegovic Vivaldi

Koncert 4 Godisnja doba – Vivaldi – Nihad Hrustanbegovic – Klasična harmonika

21. Mart 2017, Dom Oružanih snaga BiH at 20:00

Proljece  – Concerto No. 1 in E major, Op. 8, RV 269 – Allegro – Largo e pianissimo sempre – Allegro pastorale

Ljeto  – Concerto No. 2 in G minor, Op. 8, RV 315 – Allegro non molto – Adagio e piano – Presto e forte – Presto

Jesen – Concerto No. 3 in F major, Op. 8, RV 293 – Allegro – Adagio molto – Allegro

Zima –  Concerto No. 4 in F minor, Op. 8, RV 297 – Allegro non molto – Largo – Allegro

 

Biografija Nihad Hrustanbegovic

Vivaldijeva “Četiri godišnja doba”, remek djelo italijanskog kompozitora, Nihad Hrustanbegović je prvi u svijetu izveo u potpunosti na klasičnoj harmonici a muzički kritičar Ludwig van Mechelen dao je prvi put u Beneluksu jednom albumu izvedenom na klasičnoj harmonici pet zvjezdica nakon izlaska albuma na Valentinovo 2015 godine, napisavši da je “Hrustanbegović postao Vivaldi”. “Hrustanbegović je Vivaldijevo djelo postavio tako vjerno da je prosto nevjerovatno kako je cijelo orkestarsko djelo uspio pretočiti u solo izvedbu, a da nije naškodio originalu.”

Pored velikog broja  koncerta, vise od 1000 i 8 objavljenih solo albuma, Hrustanbegovic je  svirao i sa legendama svjetske pop, jazz i filmske scene: Grace Jones, Al Di Meola i The Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Na njegovim nastupima je prisustvovala i nekadašnja kraljica Beatrix, a Brend Heineken upotrijebio je jednu od njegovih kompozicija za televizijsku reklamu. Hrustanbegović je nastupio sedam puta u Koncertnoj dvorani u Amsterdamu ´Het Concertgebouw´,  2 puta u Viteškoj dvorani u Den Haagu,  i u Katedrali Notre-Dame u francuskom gradu Le Puy en Velay, jednoj od najljepših katedrala svijeta, nacionalnom spomeniku Francuske koji je pod zaštitom UNESCO.

Dnevni evropski listovi o nastupima Hrustanbegovića pišu: “Ono što je Pablo Casals učinio za emancipaciju violončela, Astor Piazzolla za bandoneon, Nihad Hrustanbegović čini to za klasičnu harmoniku” (holandski dnevni list Trouw), “Jedan od najboljih harmonikaša na svijetu” (holandski dnevni list Het Parool i kanadski CBS), “Performans na najvećem nivou” (La Montagne, Francuska), “Čudo” (Le Progres), “Tresla se katedrala Naše gospe od vibracija harmonike“ (francuski L ‘Eveil).

Nihad Hrustanbegović je dobitnik priznanja za najuspjesniju ličnost BiH zajednice u Kraljevini Holandiji u 2007. godini a Muzicku akademiju zavrsio je 2000. godine u Holandskom gradu Arnhem na Muzičkoj akademiji ARTez. Zvanje Master of music stekao je na Messiean akademiji sa Cum Laude 2002. godine a tokom studija imao je i Erasmus master – klas kod najeminentnijih Evropskih stručnjaka za harmoniku kao sto su Friedrich Lips, Margit Kern, Mie Miki, James Crab, Mati Rantanen i Helka Kimalainen.

Website groot 420 bij 170 Sarajevo (1)-page-001