• La boheme guarnerijus (1)

OPERA PANNONICA Operni ansambl Umjetničke akademije Osijek Giacomo Puccini: La boheme

12. Februar 2019, at 15:29

OPIS PROGRAMA:

Gostovanje na festivalu Sarajevska zima 2019. – Sarajevo, BiH

Izvođači:

Senka Nedeljković – Mimi

Anja Papa – Musetta

Stevan Karanac – Rodolfo

Milan Perišić– Marcello

Berislav Jerković – Schaunard

Blaž Galojlić – Colline

Ante Blažević – klavir

Umjetnički voditelj ansambla – Berislav Jerković

OPERA PANNONICA

Operni ansambl Umjetničke akademije Osijek

OPERA PANONNICA – operni je ansambl UAOS osnovan 2010. godine s ciljem javnog opernog djelovanja, a okupio je glazbene umjetnike grada Osijeka, bivše i sadašnje studente Umjetničke akademije, profesore glazbe kao i brojne goste iz zemlje i inozemstva (Srbija, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Južna afrika, Sjedinjene američke države, Njemačka, Izrael … ). Pored cjelovitih, scenskih opernih izvedbi, ansambl izvodi i koncertne nastupe opernih i operetnih djela, ali i ostale vokalne literature. Među najznačajnijim opernim i operetnim naslovima valja spomenuti izvođenje Didona i Enej (Purcell), Nikola Šubić Zrinjski (Zajc), Gianni Schicchi (Puccini), Šišmiš (Strauss ml.) zatim Cosi fan tutte (Mozart), Ljubavni napitak (Donizetti)

Figarov pir (Mozart), La boheme (Puccini) kao i brojne koncertne izvedbe. Ansambl surađuje s domaćim i inozemnim gostima kao i s institucijama: Akademijom umetnosti iz Novog Sada, Fakultetom za glazbu i vizualne umjetnosti Pečuh, Westminster Choir College, Princeton (SAD), dirigentima Simonom Peterom Dešpaljem, Balazsom Kocsarom kao i brojnim vokalnim solistima. Do sada je operni ansambl gostovao u Pečuhu, Sarajevu, Beogradu, Skopju, Bitoli, Štipu, Splitu, Hvaru, Grožnjanu, Bujama, Umagu, Đakovu, Valpovu, nastupio je u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, Makedonskoj operi u Skopju, na festivalima Hvarsko ljeto, Osječko ljeto kulture, Sarajevska zima, Skopsko leto, BitFest -Bitola, Pečuh-europski grad kulture, Ljeto valpovačko, u sklopu programa Jeunesses musicales Croatia … Režije navedenih predstava potpisuju Robert Raponja, Ivan Leo Lemo i Berislav Jerković. U punom sastavu Operni ansambl UAOS broji 10-tak vokalnih solista, 20 članova zbora i 28 članova orkestra koji zajedno čine jedinstven operni ansambl u Republici Hrvatskoj, koji se u svega nekoliko godina djelovanja već čvrsto upisao na kartu kulturnih događaja te prezentirao umjetničke kvalitete i potencijale domaćoj i inozemnoj publici. Umjetnički ravnatelj ansambla je prof. dr. Berislav Jerković.

Solisti:

SENKA NEDELJKOVIĆ, sopran

Senka Nedeljković (1978), sopran, rođena je u Novom Sadu gdje je završila osnovnu baletnu i srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u klasi prof. Prizrenke Petković i prof. Nikole Davida. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. mr. Vere Kovač Vitkai 2004. godine, u čijoj klasi je i magistrirala 2007. Godine 2009./10. usavršavala je lied i oratorij u klasi prof. Martina Klietmana na specijalističkim studijama na Sveučilištu za glazbene i dramske umjetnosti u Grazu u Austriji. Od 2001. godine članica je Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, gdje je ostvarila sljedeće uloge: Adina (G. Donizetti: L’Elisir d’amore), Musetta (G. Puccini: La Bohème), Anina (G. Verdi: La Traviata), Gianetta (G. Donizetti: L’Elisir d’amore), Ana (P. Stojanović: Vojvoda od Rajhštata), Evica (M. Logar: Pokondirena tikva), Anita (J. Strauss ml.: Jabuka), Kontesa Stazi (E. Kalman: Knjeginja čardaša), Zerlina (W. A. Mozart: Don Giovanni). Od 2005. solistica je Kamernoga operskog društva u Novom Sadu. Od 2014. honorarni je član, solistica Opere i Teatra Madlenijanum u Zemunu gdje nastupa u ulozi Pepi u opereti Bečka krv (J. Strauss). Godine 2007. osvojila je prvu nagradu na natjecanju „Dr. Vojislav Vučković” u Beogradu, a 2001. na natjecanju Montserrat Caballé u Andora la Velji (Andora) ušla je u polufinale. Od 2002. godine bavi se pedagoškim radom kao profesorica solo pjevanja u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu.

ANJA PAPA, sopran

Anja Papa (1994) studentica je pjevanja i diplomirana klaviristica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Osvojila je nagrade na sljedećim međunarodnim natjecanjima: 3. nagrada u kategoriji solo pjevača do 15 godina – 2009. Međunarodno natjecanje International Musical Eisteddfod u Llangollenu (Velika Britanija); 2. nagrada u kategoriji ženski glasovi – 2014. na 1. međunarodnom natjecanju solo pjevača Vera Kovač Vitkai, Novi Sad; 2. nagrada na Međunarodnom pjevačkom natjecanju „Lav Mirski“, Osijek,2015. Nastupila je na brojnim koncertima i opernim izvedbama u Hrvatskoj i u inozemstvu kao zborska, koncertna i operna solistica. Tijekom 2014. i 2015. sudjelovala je na brojnim festivalima i smotrama: Koncert Glazbena ostavština Bele pl. Adamovicha Čepinskog- praizvedba u HNK Osijek; Koncert vokalnih solista Umjetničke akademije u Osijeku, pjesme Felixa Mendelssohna- Bartholdya – Muzej likovnih umjetnosti; Županijski koncertni ciklus 2015. u Kapelica dvorca Prandau-Normann Valpovo; Koncert za mir Dona nobis pacem Vokalnog ansambla i Djevojačkog zbora Brevis – Muzej Slavonije Atrij Glavne straže i dr.

Od 2013. voditeljica je dječjeg zbora „Osječki zumbići“ i Dječjeg opernog zbora Polifonija te je u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku pripremala dječji zbor za izvedbe opera La Boheme i Tosca. Godine 2015. uspješno je debitirala ulogom Despine u operi Cosi fan Tutte, premijernoj izvedbi Opernog ansambla UAOS na Osječkom ljetu kulture 2015., (dirigent Balazs Kocsar). S Opernim ansamblom UAOS 2016. godine nastupila je i u ulozi Gianette u operi Ljubavni napitak, G. Donizettija izvedenoj u Grožnjanu, Umagu, Osijeku, Pečuhu, Splitu i Hvaru (dirigent Balazs Kocsar), a 2017. s istim ansamblom i u ulozi Susanne (Mozart: Figarov pir) s izvedbama u Grožnjanu i Bujama. Također 2018. Nastupa kao Nella u Pucinijevom Gianni Schicchiju i Musetta u operi La boheme. Usavršavala se na Sveučilištu Mozarteum kod prof. Michele Creider. Dobitnica je Dekanove nagrade 2016. godine i Rektorove nagrade 2017.

STEVAN KARANAC, tenor

Muzičko obrazovanje započinje 2009. godine u Kragujevcu (prof. Lidija Jevremović Sofija), a 2014. godine upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, gdje je student 4. godine studija na Katedri za solo pevanje (klasa prof. Nikole Mijailovića). Dobitnik je velikog broja prvih i najviših nagrada, kao i nagrada laureata na mnogim regionalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima, te je stipendist programa Fonda za mlade talente Republike Srbije – Dositeja. Stilove i tehniku pevanja usavršava na majstorkim kursevima i radionicama

mnogih svetskih umetnika, kao što su: Jasmina Trumbetaš (Srbija), Hjun Suk Li (Južna Koreja), Jennifer Larmore (USA), Morten Roesen (Danska), Katherine Haataja (Finska), Darina Takova (Bugarska), Marijana Mijanović (Srbija) i dr.Održao je brojne koncerte među kojima treba izvdojiti nastup s Beogradskom filharmonijom u oratoriju Dixit Dominus, G.F.Handela (2014.), izvedbu ciklusa kantata Membra Jesu nostri, D. Buxtehudea (2015.), solistički koncerti i nastupi s orkestrima MO Republike Srbije, simfonijskim orkestrom Narodnog pozirišta, solističke nastupe s horovima Instrumentarium, Kir Stefan Srbin i Akademskim kamernim horom Liceum; koncerte iz ciklusa Portreti kompozitora – Quod Fatum (posvećeno životu i delu Čajkovkog) te Amadeus (posvećen Mozartu), izvedbu opere Clemenza di Tito“, W.A.Mozarta (2014. i 2015. godine, uloga Tita). Također, ostvario je i slijedeće operne uloge i nastupe: ulogu Lenskog (opera Evgenije Onjegin, Čajkovski, kao operni debut u adaptiranoj verziji za dva klavira, horom Instrumentarium, Kragujevac, 2014), ulogu Tamina (Mozart, Čarobna frula, operni debut u Narodnom pozorištu u Beogradu), Mengone (Haydn, Lo speziale), Ferrando (Mozart, Cosi fan tutte), Tybald (Gounod, Romeo et Juliette). Od ostalih uloga u Narodnom pozorištu u Beogradu treba spomenuti ulogu Bastijena (Mozart, Bastijen i Bastijena), Flavio (Bellini, Norma), Poisson (Cilea, Adriana Lecouvreur), Normano (Donizetti, Lucia di Lammermoor), Gherardino (Puccini, Gianni Schicchi), Tri tenorske role (Puccini, Il tabarro), Maestro Trabuco (Verdi, La forza del destino), Uldino (Verdi, Attila), Abdallo (Verdi, Nabucco), Count Lerma (Verdi, Don Carlos), Giuseppe i Comissionario (Verdi, La traviata).

BERISLAV JERKOVIĆ, bariton

Berislav Jerković (1977), izvanredni je profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Osnivač je i umjetnički voditelj Opernog ansambla Umjetničke akademije u Osijeku. Diplomirao je Pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Glazbenu pedagogiju na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Poslijediplomski umjetnički studij Pjevanja završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, poslijediplomsko usavršavanje na Kunstuniverität u Grazu, a doktorski studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1997. debitira u operi i od tada je ostvario niz solističkih uloga u operama, operetama i mjuziklima: Rigoletto, Krabuljni ples, Evgenij Onjegin, Carmen, Gianni Schicci, Sonnambula, Figarov pir, Ljubavni napitak, Tosca, La serva padrona, Nikola Šubić Zrinski, Cosi fan tutte, Ero s onoga svijeta, I Pagliacci, La boheme, Suzanina tajna, Čarobna frula, Camelot, Didona i Enej, Čovjek iz Manche itd. Surađivao je s domaćim i inozemnim vrhunskim dirigentima: G. Holerungom, G. Bizantiem,

P. Erdei, V. Šutejom, Z. Hamarom, S. Britvićem, I. Repušićem i dr. Koncertirao je na međunarodnim glazbenim festivalima: Splitsko ljeto, Varaždinske barokne večeri, Večeri u Donatu, Varaždinski ljetni festival, Osječko ljeto kulture, Sarajevska zima, Koncerti u Eufrazijani, Hvarsko ljeto, Zagrebački barokni festival, kao i na mnogim drugim festivalima u zemlji i inozemstvu. Održao je brojne solističke koncerte diljem Hrvatske, u Sloveniji, Srbiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, ltaliji, BiH, Španjolskoj, Venezueli, SAD-u, Belgiji, Kini. Surađivao s Hrvatskim baroknim ansamblom u izvedbama djela starih majstora. Intenzivno se bavi istraživačkim radom u umjetnosti i znanosti pa je izlagao na strukovnim konferencijama i skupovima u Bologni, Parizu, Marlboroughu, Pekingu, Rochesteru, Thessalonikiu, Brisbaneu i Princetonu. Vodi majstorske radionice i stručne seminare za pjevače, zborovođe i voditelje vokalnih ansambala. Pored uspješne pjevačke, bavi se i dirigentskom djelatnošću, a sa zborovima i ansamblima koncertira u zemlji i inozemstvu, te je i dobitnik brojnih nagrada – kao solist i kao dirigent.

BLAŽ GALOJLIĆ, bas-bariton

Rođen 29.12.1996. godine u Požegi. Završio je Glazbenu školu u Požegi – solo pjevanje, u klasi nastavnica Ane Ticl i Anastazije Vranić. Trenutno je na 2. godini Studija pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Osijeku gdje pohađa glavni predmet struke – Pjevanje kod doc.art. Vlahe Ljutića i izv.prof. Berislava Jerkovića. Osim nastupa u cijeloj Hrvatskoj i inozemstvu redovno pohađa i seminare vokalnih pedagoga. Također, nastupao je i na brojnim pjevačkim natjecanjima. Godine 2015. osvaja 2.mjesto na državnom natjecanju HDGPP-a. Zadnje četiri godine nastupao je na Međunarodnom natjecanju “Lav Mirski” u Osijeku. 2014. godine

osvaja 2.nagradu, 2015. godine 1. nagradu, 2016. osvaja 1. nagradu te je bio ukupni pobjednik I. kategorije, kao i 2017. godine, kad je bio ukupni pobjednik u II. kategoriji. Godine 2017. nastupio je s Opernim ansamblom Umjetničke akademije u Mozartovoj operi Figarov pir u ulogama Bartola i Antonia. Trenutno priprema ulogu Betta u Puccinijevoj komičnoj operi Gianni Schicchi. Godine 2017. solistički je nastupio u kantati Septem Ultima Verba, suvremenog američkog skladatelja Michaela J. Trotta.

ANTE BLAŽEVIĆ, klavir

Ante Blažević je rođen 1983. godine u Virovitici. Osnovnu glazbenu naobrazbu stekao je u Glazbenoj školi u Slatini u samo tri godine. Srednju glazbenu školu u Osijeku također završio u tri godine. Studij klavira upisao je završio s odličnim uspjehom 2006. godine na Muzičkoj

akademiji Zagreb, područno odjeljenje u Osijeku, u klasi prof. Damira Sekošana. Tijekom školovanja nastupao je u Slatini, Osijeku, Našicama, Požegi, Virovitici, Daruvaru, Zagrebu te Republici Mađarskoj. Od najznačajniji nastupa ističu mu se nastupi na dva Memorijala „Darko Lukić“ 2003. i 2005. godine, nastupi u Hrvatskom glazbenom Zavodu 2004. i 2006. godine, nastup na Međunarodnom muzičkom festivalu „Dani Milka Kelemena“ u Slatini 2005. i 2015. godine, te solo recitali u Požegi; Osijeku i Našicama. Ističu mu se i vrlo uspješni klavirski recitali u koncertnom ciklusu „Osječka Glazbena Srijeda“ 2013. i 2015.g. Niz godina koncertirao je i u duetu sa profesorom bajana – Nikolom Jankovim, izvodivši vlastite transkripcije popularnih klasičnih kompozicija. Usavršavao se na seminarima uglednih svjetskih pedagoga i pijanista; Leonida Sinceva (Rusija), On Mitania (Japan), Laszla Baranya (Mađarska), Eugena Indjica (Francuska), Rubena Dalibaltyana (Armenija). Prisustovao je na Međunarodnom pijanističkom natjecanju „EPTA“ 2011. godine. Pedagoškim radom počeo se baviti u Slatini 2004. godine. Zaposlen je kao korepetitor – umjetnički suradnik solo pjevača na Umjetničkoj Akademiji u Osijeku od 2008. godine. Djelovao je i kao korepetitor gudačkog odsjeka na Glazbenoj školi „Franjo Kuhač“ u Osijeku od 2011. – 2014.g. Od najznačajnih nastupa kao umjetnički suradnik – korepetitor ističu mu se klavirske suradnje na nekoliko kompletnih opernih projekata (G.Puccini – Gianni Schicchi ,W.A.Mozart – Cosi fan tutte, G.Donizetti – Ljubavni napitak ) na muzičkim festivalima u Osijeku, Valpovu, Grožnjanu, Bujama, Sarajevu i Hvaru 2013. -2016.

Mozart: Figarov pir, rujan 2017. Grožnjan

Donizetti: Ljubavni napitak, kolovoz 2017, Hvar

Mozart: Cosi fan tutte, lipanj 2017, Skopje

Cosi fan tutte, lipanj 2017, Skopje

Koncertna dvorana Kolarac, Beograd 2017

Fotografija Međunarodno pjevačko natjecanje “Lav Mirski”.