Poruka ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine

Ovogodišnji 34. Međunarodni festival “Sarajevska zima” 2018 tradicionalno obogaćuje naš grad i našu zemlju svojim raznovrsnim programom i izuzetnim kulturnim sadržajima okupljajući umjetnike iz cijelog svijeta.  Ovogodišnji moto Festivala „Drugo lice svijeta“ upravo ima za cilj da promoviše kulturnu raznolikost i najviše kulturne vrijednosti.

Festival se i ove godine održava uz snažnu podršku Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i pokroviteljstvo Državne komisije za saradnju Bosne i Hercegovine s UNESCO.

Posebno mi je drago da će se u okviru ovogodišnjeg Festivala obilježiti i 25 godina članstva Bosne i Hercegovine u UNESCOu, te promovisati 2018- Godina evropske kulturne baštine.

Bogat kulturni sadržaj, inovativni pristupi, promovisanje kulturnih vrijednosti, gradnja mostova među narodima, kulturama, pojedincima. Sve su to odlike Festivala Sarajevska zima, zahvaljujući kojim ima zasluženo mjesto među najboljim festivalima u ovom dijelu Evrope.

Danas kultura ima sve veću ulogu kao izvor zapošljavanja i stvaranja prihoda. Kulturno naslijeđe, kulturne i kreativne industrije, umjetnost i zanati, održivi kulturni turizam, služe kao strateški instrumenti za sveobuhvatan ekonomski razvoj .

Očuvanje i njegovanje kulturne raznolikosti preduslov je egizistencije osnovnih humanističkih vrijednosti i temeljnih ljudskih prava. Zahvaljujući kulturnoj baštini, najvišim vrijednostima materijalne i duhovne kulture,  kroz zajedničko zalaganje moguće je snažnije povezivanje jer  kultura  ne poznaje granice.

U cilju formiranja stabilnog i pravednog društva neophodno je da se bogatstvo kulturne raznolikosti stavi u zajedničku upotrebu kroz obrazovanje, medije, promovisanje socijalne inkluzije, te regionalnu i uopšte međunarodnu saradnju u ovoj oblasti. Festival Sarajevska zima svemu navedenom daje veliki doprinos.

Uvjeren sam da će i ovogodišnji Festival dati dodatne vrijednosti i otvoriti nove vidike za kulturnu kreativnost i stvaralaštvo, i još jednom poslati poruke mira, ljubavi i poštovanja prema drugom i drugačijem.

Čestitama direktoru Festivala gospodinu Ibrahimu Spahiću i cijelom timu na ogromnom zalagnju za razvoj kulture i umjetnosti u Bosni i Hercegovini i promociji kulturnih vrijednosti na najbolji način. Naše građane pozivam da zajedno uživamo u bogatom programu ovogodišnjeg Festivala Sarajevska zima 2018.

 

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine i

Predsjednik Državne komisije za saradnju Bosne i Hercegovine s UNESCO

dr.sci Adil Osmanović