• preuzmi

Poruka Ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvada Kurića organizatorima i učesnicima Sarajevske zime

U ime Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i u svoje lično ime upućujem dobrodošlicu umjetnicima i gostima 32 Festivala Sarajevska zima Duša/ Duša umjetnika- Duša grada.

Sarajevska zima je praznik umjetnosti koji povezuje kulture i civilizacije svijeta u Sarajevu i ovogodišnji Festival koji je u znaku  Shakespearea i Cervantesa, predstavlja najznačajniju manifestaciju svaralaštva u našoj zemlji.

Kanton Sarajevo je od svog osnivanja vec 20 gonina pokrovitelj Sarajevske zime zahvaljujući kojoj su uspostavljene snažne kulturne veze sa gradovima u BiH i svijetu. Međunarodni Centar za Mir je oragnizator,  u 153 grada Evrope i svijeta  manifestacije „Sarajevo, kulturna prijestolnica Evrope 1993-1994“. IPC Sarajevska zima je organizator Desetog Bijenala mladih Mediterana i Evrope 2001 i sa Kantonom Sarajevom i gradom Rimom incijator  međunarodnog konkursa za Koncert hol Sarajevo. Festival je i  realizator projekta „Sarajevo Prvi interkulturalni grad savjeta Evrope“ 2002/2004. Sarajevska zima je manifestacija koja 24 godine pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Savjeta Evrope potvrđuje svoju misiju posvećenosti umjetnosti i promociji Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Više od 3 500 umjetničkih projekta i performansa, izložbi  i preko 33 000 umjetnika i stavralaca tokom proteklih decenija svjedoče o tome da je sarajevska zima postala jedan od simbola Sarajeva. Upućujem iskrene čestitke organizatorima festivala i svim umjetnicima i institucijam koje sudjeluju u realzaciji Sarajevske zime.

 

 

Ministar kulture i sporta kantona Sarajevo

Mirvad Kurić