• FISTIK-SANJO
  • fistik3
  • 4
  • fistik1

Fistik ili san o suncu, mjesecu i ostalim sitnicama 22.02. u 19:30h

22. Februar 2018, Narodno pozorište at 19:30

4  fistik1

12.2. Repriza Fistik ili san o suncu, mjesecu i ostalim sitnicama

22.2. Repriza Fistik ili san o suncu, mjesecu i ostalim sitnicama

Almir Imširević

FISTIK ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama

Režiser: ADMIR GLAMOČAK
Dramaturg: ALMIR IMŠIREVIĆ
Scenograf I kostimograf :LEJLA HODŽIĆ
Muzika: DINO ŠUKALO
Inspicijent :MUSTAFA ZRNIĆ
Sufler: ESMERALDA ABDIJEVIĆ

koprodukcija: Narodno pozorište Sarajevo  i Sarajevska zima

 

 

LICA/CAST

Fistik – VEDRAN ĐEKIĆ
Šefik – ALEKSANDAR SEKSAN
Husametin beg – MILAN PAVLOVIĆ
Despić Makso – SLAVEN VIDAK
Javor efendija – ALDIN OMEROVIĆ
Zulejha – MARTINA MANDEK
Hajdi bej – DENI MEŠIĆ

 

RIJEČI DRAMSKOG PISCA

Priča kaže da je u kući Despića, na obali Miljacke, dvadesetih godina prošlog vijeka, igrana prva predstava u gradu Sarajevu. Pola stoljeća kasnije Jurislav Korenić i Reihan Demirdžić napisali su „Varalicu Fistika“, a onda, još novih pedesatak godina i ponovo – Fistik. Isti, a opet drugačiji.
Neka vrsta – superjunaka. Da, poput onih stripovskih, koji uveseljavaju, ali i donose utjehu. Fistikove super moći su – da se prilagodi, prevari, našali, ismije, ali i da pomogne. On je u „kostimu“ običnog čovjeka, i to je njegova snaga, njegova prednost. Za razliku od svih onih Spajdermena, Betmena i Supermena, Fistik nam nikad ne otkriva svoj identitet. Ne znamo njegovo „pravo“ ime, niti njegovu biografiju. On je naprosto – FISTIK.

U ovih sto godina, od predstava u kući Makse Despića do naše priče o Fistiku, Sarajevom je prošlo nekoliko ratova, dolazili heroji i kukavice, posjećivali nas pjesnici i filozofi, hulje i lopovi, ljubavnici i samci, dobronamjerni i zloslutni…mnoštvo svijeta. I možda ovo i nije grad u kojem je najljepše i najjednostavnije živjeti, ali je od onih gradova koji se pamte kad iz njih odete. Od Sarajeva ostaje „ožiljak“.

Fistik je jedna od „oštrica“ ovog grada. Zasijeca duboku, uz jaku anesteziju od smijeha i radosti, duboko svjestan one misli što mu je onomad ukradoše – svijet je pun gada! Takvom svijetu uvijek treba superjunak, treba mu FISTIK.

Almir Imširević