Šeherzada Džafić

15. Mart 2018, Klub Collegium Artisticum at 12:00

Irfan Horozović važi za jednog od pisaca koji je utemeljio postmodernizam, ne samo u bosanskohercegovačkoj već i u južnoslavenskim književnostima što je razlog da se o ovome piscu i njegovome djelu govori više nego što je bila praksa do sada. Kako Irfan Horozović intenzivno radi i objavljuje već 50 godina, naučni skup tim povodom je prava prilika da se obilježi godišnjica, ali i da se sagleda njegovo književno stvaralaštvo u okviru novih književno-teorijskih aspekata.

Ovu godinu obilježit će izlazak i prve studije o književnom stvaralaštvu ovoga autora pod nazivom “(Post)modernistička poetika Irfana Horozovića”, autorice Šeherzade Džafić koja je 2012.godine odbranila doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu pod nazivom “Prostori fakcije, fikcije i fantastike u djelu Irfana Horozovića”. Ova studija je dio disertacije, ali i dodatak onih djela koja su nastala nakon 2012. godine.

Sarajevska zima je kulturna manifestacija koja će spojiti ova dva događaja (naučni skup i promociju studije) pod nazivom “50 godina književnog stvaralaštva Irfana Horozovića”.