• Zora

Zora Stančić – Marama

09. Mart 2017, Historijski Muzej Bosne i Hercegovine at 19:00

 

Pokrivanje svoje glave maramom značilo je da žena želi biti „nevidljiva“. Danas je to sasvim drugačije. Nošenje marame ima nekoliko kulturno-religijsko-političkih značenja, u drugom kontekstu, doživljava se sasvim drugačije. Marama može biti samo modni dodatak, ali također može biti izjava, identitet ili subjekt ideoloških debata. Neki ga se boje i razumiju ga simbolom pokoravanja žene. S druge strane, mnoge žene nose maramu kao simbol slobode, ponosa, civiliziranog ponašanja i skromnosti.
Pronašla sam mnogo marama kada sam pregledala ostavštinu svoje majke i onda sam počela printati motive i forme na njih. Sjećanje na one koji su napustili je bolno skoro kao i suočavanje sa stvarima koje su ostavile. Veliki tekstili, platna, odjeća i posebno marame su čekali u majčinim ladicama za bolja vremena koja nikada nisu došla. Početak je bio printanje fotografija fotografisanih fotoaparatom ili mobitelom. Fotografije su postale grafike preuređene preko originala, ali su idalje odavale utisak ljudske figure ili lica. Otisci na maramama su kao obilježja, tragovi svih ljudi koji su otišli: moje majke, prijatelja, izbjeglica…

 

Zora je rođena 1956. godine u Bosni i Hercegovini. Studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani. Kasnije, studirala je u Parizu, Beču, Sjedinjenim Državama i Češkoj republici. Njeni radovi su među trajnim kolekcijama u The Albertina, u Beču, Fondu nacionalnih umjetnina u Parizu, Galeriji modernih umjetnosti u Ljubljani i u JaneVoorbees Zimmerli umjetničkom muzeju u New Brunswick-u, New Jersey-u, Amerika, Muzeju Novog Zelanda Te Papa Tongarewa, Oaklandu Novi Zeland i u Metropolitan muzeju umjetnosti New York, Sjedinjene Američke Države. Zora je osvojila nekoliko nagrada: San Zanobi nagradu na 23. Međunarodnom Bienalu grafičkih umjetnosti u Ljubljani, 1999. godine, dobila je posebno mjesto na 5. Međunarodnom Bienalu za Crtanje i printanje u Gyor-u, Mađarska i specijalnu diplomu na 12. Grafičkom trijenalu u Talin-u, Estonia. Zora je objavila nekoliko knjiga svojih radova: Albumi (1995), Pregled (2000) i Ništa posebno (2007), Greške (2012) i Zora je bila ovdje (2015). Također je učestovala i u ostalim poljima, kao arhitekturi, dizajnu i filmu.

zora@vertigo.si

http://www.zorastancic.com/