Sedmica japanskog filma 2020. godine u sklopu 36. Sarajevske zime
6 – 9. mart 2020. godine, od 20:00 sati
kino Meeting Point, Sarajevo (ul. Hamdije Kreševljakovića 13)

 

Ambasada Japana koristi priliku da Vas svečano pozove na ovogodišnje izdanje Sedmice japanskog filma, koja se organizuje u sklopu 36. izdanja festivala Sarajevska zima. Sedmica filma pokrivat će period od 6. do 9. marta, te će se održavati po jedan film u prostorijama kina Meeting Point (Hamdije Kreševljakovića 13, Sarajevo), s početkom u 20:00 sati.

Ovogodišnja tema Sedmice je RAZNOVRSNOST – cilj je predstaviti razne žanrove savremenog japanskog filma, te izraziti slogan Sarajevske zime Time for YOU – Pick Up ART, obzirom da je Sedmica pripremila sadržaj koji je pomalo za svakog. Nadamo se da ćete „odvojiti vrijeme za sebe“ kako biste uživali u „umjetnosti“ pripremljenoj ove godine.

 

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Sljedeći savremeni japanski filmovi bit će prikazani na ovogodišnjoj Sedmici filma, sa titlovima na engleskom i B/H/S jezicima:

 

1 Preživljavanje sa porodicom

(SURVIVAL FAMILYサバイバルファミリー / (2017) / Dugometražni igrani / 117 min / režira: YAGUCHI Shinobu)
© 2017 Fuji Television, Toho, Dentsu, Altamira Pictures

 

  1. mart 2020. (petak), 20:00 sati

https://jfdb.jp/en/title/7515

 

Film prati jednu porodicu koja se trudi da preživi svijet koji je iznenada ostao bez električne energije. Režiser filma Waterboys, Yaguchi Shinobu, režira ovaj film na osnovu vlastitog originalnog koncepta.

Porodica Suzuki je kako god pogledate obična porodica od četvero koja živi u Tokiju. Jednoga jutra, probude se samo da bi saznali da ne radi nijedan električni uređaj u kući. Također saznaju da je nekoliko kuća u blizini ostalo bez plina i vode. Otac Yoshiyuki (glumi Kohinata Fumiyo) odlučuje da povede svoju porodicu izvan Tokija u pokušaju da izbjegnu krizi.

 

 

 

 

2 Vrijeme za EVE – dugometražni film

(Time of EVE – The Movie イヴの時間 劇場版 / (2010) / Drama, naučna fantastika, animacija / 106 min / režira: YOSHIURA Yasuhiro)
© 2009 / 2010 Yasuhiro YOSHIURA / DIRECTIONS, Inc.

 

  1. mart 2020. (subota), 20:00 sati

https://jfdb.jp/en/title/2354

 

Originalno animirana naučnofantastična mini-serija od šest epizoda, sada je adaptirana za veliki ekran sa dodatnim scenama. Kroz ispitivanje veze između čovjeka i androida, film istražuje problem prisutnosti i iskazivanja poštovanja prema drugima u društvu. Kreator iza online animirane serije, Yoshiura Yasuhiro, preuzeo je režisersku palicu i za film, zajedno sa scenarijem i animacijom. Yoshiura je svoje prvo priznanje dobio za animirano djelo Pale Cocoon, koji je sam napravio. Radnja se odvija u bliskoj budućnosti, kada se androidi tretiraju kao kućanski aparti. Srednješkolac Rikuo (glas posuđuje Fukuyama Jun) otkriva čudno ponašanje svog kućnog androida imenom Sammy (glas posuđuje Tanaka Rie), te ga istraživanje dovodi do skrivenog caféa naziva ”Vrijeme za EVE”.

 

3 Stanbeni kompleks Kuroyuri

(The Complexクロユリ団地 / (2012) / Horor, dugometražni igrani / 106 min / režira: NAKATA Hideo)
© 2013 “The Complex” Film Partners

 

  1. mart 2020. (nedjelja), 20:00 sati

https://jfdb.jp/en/title/3735

 

Horor film o paranormalnim dešavanjima u kojem glume Narimiya Hiroki i popularna japanska pjevačica Maeda Atsuko, te koji režira Nakata Hideo, režiser horor filma Krug. Film vješto izvlači na površinu ludilo uzrokovano samoćom i izoliranosti zakopano u svakodnevnici. Film „Stanbeni kompleks Kuroyuri“ prikazan je širom svijeta, uključujući i 42. izdanje Međunarodnog film festivala u Rotterdamu. Pored toga, ovaj film također obilježava i 100 godina postojanja japanskog filmskog studija Nikkatsu.

Stanbeni kompleks Kuroyuri na lošem je glasu zbog velikog broja misterioznih smrti. Asuka (Maeda) spletom okolnosti useljava, ali je od prve noći muče čudni zvukovi iz stana do njenog. Nakon što je u tom stanu otkriveno truplo starijeg čovjeka, Asuka se nalazi u samom centru čitavog niza nedokučivih događaja.

 

 

 

4 Život je poput šarenila jesenjeg lišća

(It's a Beautiful Life ~ IRODORI ~ 人生、いろどり / (2012) / Drama, dugometražni igrani / 112 min / režira: MINORIKAWA Osamu)

 

© 2012 It’s a Beautiful Life ~IRODORI~ Film Partners

 

  1. mart 2020. (ponedjeljak), 20:00 sati

https://jfdb.jp/en/title/3423

 

Film prikazuje istinitu priču o uspjehu stanovništva treće dobi iz ruralnog područja. Tri starije žene, koje se međusobno znaju od djetinjstva, pokreću biznis – prodaju ukrasa za jela – usred planinske regije u Tokushima prefekturi. Film prikazuje duboku ljudsku dramu, složene međuljudske i porodične odnose dok prati glavne likove kroz izazove koji ih očekuju na početku puta ka uspjehu njihovog novonastalog preduzeća.

Eda (glumi Hiraoka Yuta), koji radi za lokalnu poljoprivrednu zadrugu u malom gradu u Tokushima prefekturi, dolazi na ideju o prodaji lišća i biljaka koje rastu uz šumske puteve kao ukrase. Međutim, jedina osoba koja ga isprva podržava je Hanae (glumi Fuji Sumiko), udovica iz lokalne prodavnice.

 

 

OBAVIJEST #1: Pri korištenju bilo koje vrste vizuala iz navedenih filmova, bilo da se radi o video-prizoru, slici-prizoru iz filma, ili posteru, osobito ukoliko su preuzeti bilo iz ovog saopćenja ili sa stranice Japan Foundation Film Database (https://jfdb.jp/en/), urgiramo da obavezno navedete informacije o autorskim pravima pored ili na korištenim vizualima
(© … … …). Ovo saopćenje i stranica JFFD primjeri su pravilnog navođenja autorskih prava.

 

OBAVIJEST #2: Molimo budite obaviješteni da će intervjui za medije u vrijeme otvorenja Sedmice japanskog filma biti moguće održati isključivo u periodu 19:40 – 19:55 sati, jer su otvorenje i početak filma planirani za tačno 20:00 sati bez odgode, kako se ne bi oduzimalo vrijeme publike koja prvenstveno dolazi zbog filma. Za bilo koji upit ili poziv za intervju van premjerne večeri stojimo na raspolaganju za dogovaranje termina, uzimajući u obzir druge obaveze Ambasade. Unaprijed srdačno zahvaljujemo na razumijevanju.