Drugo lice pjesnikinja 21. mart 2018, BOŠNJAČKI INSTITUT 21.3.2018. U 17,00

Književni dijalog sa istaknutim bh. suvremenim pjesnikinjama

Moderatorica: Naida Mujkić

Pjesnikinje koje učestvuju u programu 21.3.:

Tanja Stupar Trifunović (Zadar, 1977) Piše poeziju, kolumne i književnu kritiku. Poezija joj je nagrađivana i prevođena na engleski, francuski, njemački, poljski, slovenski i danski jezik. Zastupljena je u više antologija i izbora iz poezije i proze, u zemlji i inostranstvu. Urednica je časopisa za književnost umjetnost i kulturu Putevi. Živi u Banjaluci. Dobitnica Evropske nagrade za književnost.

Fadila Nura Haver (Maglaj, 1956) Autorica je zbirke poezije „Vidikovac na Odri“ i poetskog dnevnika „Plavi konji“, kao i nekoliko proznih djela. Višestruko je nagrađivana za svoj književni rad.

Nermina Omerbegović (Sarajevo, 1964) Pjesnikinja i novinarka. Pjesme su jojprevedene na poljski, njemački i engleski jezik. Do sada je objavilanekoliko zbirki poezije.

Mirzana Pašić Korić (Sarajevo, 1979) Pjesnikinja i univerzitetska profesorica. Autorica zbirke poezije „Lirska subjekta“.

Selma Dizdar, radio-voditeljica i pjesnikinja. Dobitnica nagrade „Slovo Gorčina“na Književno-kulturnoj manifestaciji u Stocu, 1991.

Safija Vehabović (Zenica, 1990) Dobitnica je druge nagrade Mak Dizdar za prvi neobjavljeni rukopis poezije na manifestaciji Slovo Gorčina – Stolac 2013. U julu 2015. godine osvaja prvu nagradu na manifestaciji Ratkovićve večeri poezije – Bijelo Polje.

Bjanka Alajbegović (Sarajevo, 1983) Objavila je zbirku pjesma „Između dvoje“. Poeziju objavljivala u značajnim časopisima regiona.

Naida Mujkić je bosanskohercegovačka pjesnikinja (Doboj, 1984). Članica je PEN Centra BiH, kao i pjesničkog udruženja iz Južne Koreje. Dobitnica je prve nagrade Mak Dizdar na književo-kulturnoj manifestaciji u Stocu. Do sada je objavila četiri zbirke poezije i knjigu lirske proze. Učestvovala je na nekoliko internacionalnih književnih festivala i bila gošća književnih rezidencija u Beču i Skoplju.

O posljednje dvije knjige Naide Mujkić

Kad sam padala u travu, CKO Tešanj, 2017.

Bašta ne cvjeta, CKO Tešanj, 2017.

Posljednje dvije knjige Naide Mujkić, kako primjećuje i profesorica Anisa Avdagić, nastajale su neposredno jedna iza druge ili „možda čak i uporedno no i da nisu – mreža tijesno povezanih motiva čini ove knjige vrlo bliskim, ne samo u vremenu ili izdavačevoj zamisli“ (Avdagić 2017). U fokusu obje knjige je žena i pokušaj njenog intimnog doživljaja svijeta prirode, doživljaja prizora i promjene oko nje, gdje se obje knjige realizuju kao izvjesni „retro projekt“ budući da osvjetljavaju emocionalnu vezu svijeta čovjeka i prirode, odnosno (i) procesa revitalizacije prirodnosti koju je moderni čovjek izgubio. Tako se u obje knjige artikulira utopijska imaginacija koja razotkriva drugo lice svijeta današnjice.