Izložba Ambasade Republike Indonezije u Sarajevu 05. mart 2018, Zemaljski muzej BiH at 17:00

INDONEZIJA – država sa 17.508 otoka, kojoj se daje za pravo da bude najveća arhipelaška država na svijetu. Leži na liniji ekvatora, između dva kontinenta: Azije i Australije, i između dva okeana: Pacifičkog i Indijskog.

Indonezija je jedna veoma raznolika država. Ima oko 300 etničkih identiteta, više od 300 govornih jezika, pod utjecajem je 6 glavnih religija (Hinduizam, Budizam, Islam, Krščanstvo, i Konfučizam) i tradicionalna vjerovanja animizma i dinamizma. To se veličanstveno odražava na sve forme umjetničkih dijela: slikarstvo, kiparstvo, ples, muzika, tekstil i odjeća, kuhinja, performans, arhitektura, itd.

“Čuda Indonezije: Izložba Baštine i Umjetnosti” predstavlja prozor u bogatstvu indonežanske kulture, umjetnosti i baštine. Ono prikazuje djela indonežanskih umjetnika kojima su posvetili svoje umove, energiju i vrijeme da očuvaju historijsku i kulturnu baštinu.

Izložba se održava od strane Ambasade Republike Indonezije u Sarajevu u saradnji sa Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim festivalom Sarajevska zima 2018.

indonezija