Ljubica Ostojić 20. mart 2018, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH at 12:00

Ljubica Ostojić rođena  je 20. 3. 1945. godine u Beogradu (Republika Srbija), a koncem iste godine nastanjuje se sa porodicom i živi u Sarajevu (Bosna I Hercegovina) .  Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji (Likovni odsjek) i Filozofskom fakultetu (Komparativna književnost – teatrologija), u Sarajevu. Nastavlja da živi i radi u Sarajevu (i na brojnim putovanjima) do današnjeg dana.

Radila je kao dramaturg Dramske scene Pozorišta mladih. I profesionalni  pisac sa statusom slobodnog umjetnika, kaodugogodišnji kazališni kritičar u revijama «Odjek» i «Književna revija» i listovima «Oslobođenje» i «Večernje novine“, urednik dokumentarne, eksperimentalne i poetske drame na Radio-Sarajevu, dramaturg-suradnik u Mostarskom Teatru Mladih /MTM/.  Od 1994. – 2016. godine djeluje kao predavač Dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti /ASU/. u zvanju redovni profesor.

Piše također radiodrame, tv-drame i scenarije, kritiku i esejistiku iz oblasti kazališne umjetnosti, književnosti i likovnih umjetnosti. Dramaturg  je, dramatizator i adaptator brojnih predstava u suvremenom kazalištu.

Njena poezija proza, kritika i radio drame prevođene su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski, turski, slovenski, poljski, česki, bugarski, slovački, grčki, francuski…

Član je Društva pisaca BiH od 1974. i P.E.N. centra . Dobitnik je više književnih i teatroloških  nagrada i priznanja. Izdvaja Međunarodnu nagradu za doprinos razvoju dramskog odgoja «Grozdanin kikot» (2000.)